Pagina's

Voetballied: Camisa Dez

In Camisa Dez komen twee kenmerkende eigenschappen van Brazilië samen. En dat zijn natuurlijk samba en voetbal. Camisa Dez of Camisa 10, betekent shirt nummer 10. En dat rugnummer droeg de allergrootste voetballer van Brazilië, Pelé als hij voor het nationale team uitkwam.   

Camisa Dez

Laatste wedstrijd

Maar helaas voor Brazilië speelde Pelé zijn laatste wedstrijd voor het Braziliaanse nationale elftal op 18 juli 1971. Het was een wedstrijd tussen Brazilië en Joegoslavië, met uitslag van 2 - 2. Na Pelé moeste Brazilië op zoek naar een nieuwe drager van Camisa 10. En dat lukt niet echt.

Nederlaag

In 1973 riep de toenmalige coach van het Braziliaanse nationale team, Mário Zagallo, spelers op voor een tour door Europa, ter voorbereiding op het WK van volgend jaar in Duitsland. Na een nederlaag tegen Italië werd het nummer Camisa Dez geschreven. Het werd op de plaat gezet door Luiz Améric.

Het is onvervalste kritiek, overgoten met een sausje van humor op het Braziliaanse voetbalteam, en met name kritiek op coach Mário Zagallo. 

Camisa Dez

Het refrein benadrukt het belang van het nummer tien-shirt dat traditioneel werd gedragen door de sterspeler van het team. Wie zal nu nummer 10 op zijn shirt  dragen? 

É camisa dez da seleção
Dez é a camisa dele, quem é que vai no lugar dele?

Luister hieronder naar Camisa Dez van Luiz Américo.