Pagina's

Voetballlied: Fio Maravilha

Fio Maravilha is een voetballied van Jorge Ben. Het nummer gaat over de Braziliaanse voetballer Jorge Ben João Batista de Sales. Zijn bijnaam was Fio Maravilha.  

Fio Maravilha

Jorge Ben bracht Fio Maravilha 1972 uit. Hij schreef het naar aanleiding van een vriendschappelijke wedstrijd bij tussen Flamengo en Benfica uit Portugal die werd gespeeld in Maracanã. Fio werd door coach Mário Zagallo buiten de basisopstelling van Flamengo gelaten, maar nadat een koor van fans eiste dat hij zou spelen, werd hij als invaller ingezet. Na 33 minuten in de tweede helft scoorde hij het doelpunt ("het doelpunt van een engel") dat werd vereeuwigd in het lied Fio Maravilha.

Tabelou, driblou dois zagueiros
Deu um toque, driblou o goleiro
Só não entrou com bola e tudo
Porque teve humildade em gol

Foi um gol de classe, onde ele mostrou sua malícia e sua raça

Pizzabezorger

In 1978 vertrok Fio naar de V.S. en ging spelen bij de New York Eagles en wat andere Amerikaanse clubs. Maar voetbal was in die tijd niet zo populair in de V.S. en er was niet veel in te verdienen. Hij moest ander werk zoeken. Aanvankelijk was hij afwasser en later werd hij pizzabezorger en later coach van kinder- en jeugdvoetbalteams. Hij besloot te onderzoeken wat zijn rechten waren en benaderde Jorge Ben, maar die liet niets van zich horen. Fio vond dat het nummer niet langer Fio Maravilha mocht worden genoemd. Ben besloot het Filho Maravilha te nomen. Filho betekent zoon in het Portugees. In 2007 gaf Fio alsnog toestemming om zijn naam in het nummer te gebruiken.

Kunstgebit

Overigens werd Fio niet vaak herkend. In de V.S. liet hij zich namelijk een kunstgebit aanmeten. 

Luister hieronder naar het voetballied van Jorge Ben Fio Maravilha.