Pagina's

Shmasha van Kamal Keila

Shmasha is een nummer van Kamal Keila. Keila was een prominent figuur in de Soedanese jazzscene: een periode die liep van midden jaren '60 tot tot eind jaren '80. Sudan kende en kent nog steeds veel oorlogsgeweld en over dat geweld gaat het nummer Shmasha

Kamal Keila 

Shmasha

Keila pleit in  Shmasha voor eenheid in het land. Hij pleit voor vrede tussen moslims en christenen. In dit lied doet hij een oproep om te stoppen met de oorlog en zingt hij over het lot van oorlogswezen. Eigenlijk is Shmasha een protestsong.

Kamal Keila

Kamal Keila startte zijn carrière ergens in de jaren '60, maar zijn muziek is nooit uitgebracht op vinyl of op cassette. Maar hij had wel opnames gemaakt voor de Soedanese radio. Keila had twee van die opnamesessies uit 1992 meegekregen op band en had deze al die jaren bewaard  Habibi Funk heeft deze sessies in 2018 alsnog op de plaat gezet. Shmasha wordt deels in het Engels gezongen. En mogelijk kon hij daardoor meer sociaal commentaar verwerken in zijn tekst. Een zware sombere tekst op een funky beat.