Pagina's

Vinylfabriek symbolen

Voor de platenverzamelaar nerd, heb ik een handig overzicht gevonden, waarmee je kunt achterhalen in welke Amerikaanse vinylfabriek een plaat is geperst.


Amerikaanse vinylfabriek 

Bovenstaande afbeelding is afkomstig van First Press website (FiPres.com). Maar deze site  is niet langer online beschikbaar. Gelukkig is de afbeelding wel bewaard gebleven. Daarop staan de symbolen die aangeven in welke Amerikaanse vinylfabriek de plaat is geperst. 

In de afbeelding hieronder zie je bijvoorbeeld het matrixnummer dat is geëtst op de plaat van James Bond 007 Diamonds are forever soundtrack uit 1971

 

Matrixnummer
Bron afbeelding: Wikipedia

Uitloopgroef

Deze symbolen staan vaak bij het matrixnummer in de uitloopgroef geëtst. De bekendste fabrieken zijn Pickneyville, Sterling, Terre Haute en Scranton. Als de plaat echt in de Terre Haute fabriek is geperst, dan vind je in de uitloopgroef waarschijnlijk de afkorting CT, T of TH. De Santa Maria vinylfabriek etste vaak de letter S in de uitloopgroef. 

Overigens zijn veel van die fabrieken al gesloten en staan in bovenstaand overzicht alleen de symbolen van fabrieken die in de jaren '60 tot en met '80 operationeel waren.

Bronnen: Boekenblues, London Jazz Collector, Vinyl Grooves and Brews