Pagina's

Herbie Flowers: onbekende bassist die de meest legendarische baslijn ooit speelde

Herbie Flowers is een onbekende bassist die de meest legendarische baslijn ooit speelde. Het bekendste nummer waarin hij speelde was de hit Walk on the Wild Side van Lou Reed uit 1972, met de kenmerkende, door Flowers bedachte baslijn. 

Overleden

De Britse basgitarist Herbie Flowers is afgelopen 5 september 2024 overleden. Hij is 86 jaar geworden. Flowers werkte in zijn carrière met een hele lijst aan wereldsterren, zoals David Bowie, Elton John en Paul McCartney. 

Herbie Flowers

Walk on the Wild Side

Als je een rockfan bent, heb je Herbie Flowers zeker horen spelen. Hij is bijvoorbeeld de man die de glijdende dubbele basriff bedacht in Lou Reeds Walk on the Wild Side, end ie baslijn gaf dit nummer die extra sfeer. Voor deze baslijn speelde hij op twee bassen: een contrabas en een elektrische gitaar. De reden daarvoor was simpel. Hij werd dan namelijk twee keer betaald voor de opname. En dat was het bedrag van £17,-. En dan was best veel want voor zijn werk op Space Oddity van David Bowie speelde, kreeg hij een bedrag van £9,-.

Studiomuzikant

Flowers was een veelgevraagde studiomuzikant. Hij speelde op  onder meer Diamond Dogs van David  Bowie, op Tumbleweed ConnectionMadman Across the Water en A Single Man van Elton John. Andere muzikanten die hem vroegen als sessiemuzikant waren Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr, Roger Daltrey, Dusty Springfield, Bryan Ferry, T. Rex, Cat Steven, Harry Nilsson.

Luister hieronder naar Jazz Fender. Een nummer dat hij samen met Barry Morgan in 1971 opnam voor het album Kpm 1000 Series: Bass and Percussion - Volume 3.