Pagina's

Nuclear War van Sun Ra Arkestra

Nuclear War was een apocalyptische culthit van Sun Ra Arkestra. Het gaat over de dreiging van een kernoorlog. Het kwam uit toen Reagan president was in de V.S. En nu... Nu staat Trump op de loer. Tijd om dit nummer maar weer eens uit de kast te halen. 

Nuclear War 

Nuclear War begint met een pianoloopje, wat drums van Samarai Celestial en een bluesachtige vraag- en antwoord zang tussen Ra en zijn Arkestra. In vergelijking met veel van Ra's werk is de instrumentatie voor dit stuk ongelooflijk sober. Maar hierdoor blijf je je wel gefocust op de zang en op de tekst.

Het nummer gaat over een oorlogsdreiging waarbij nucleaire wapens worden ingezet. Heel eng natuurlijk, maar Sun Ra maakt het zelfs een beetje grappig en ordinair. 

If they push that button, your ass gotta go

Maar de boodschap van Nuclear War is duidelijk. Het is een protestsong van Sun Ra met een waarschuwing tegen politici die hun macht misbruiken en alles op alles zetten om hun gelijk te halen.

Nuclear War was begin jaren '80 een undergroundhit en het werd verschillende malen op de plaat gezet. Zo verscheen het in 1982 als single en in 1984 op het gelijknamige album dat werd uitgebracht bij Sun Ra's eigen platenlabel El Saturn Records.

It's a motherfucker
Don't you know
They talkin' about
Nuclear war (yeah)
They talkin' about (they talkin' about, yeah)
Nuclear war (yeah)