Pagina's

Rockabilly uit Senegal: Soko Bougé

Rockabilly uit Senegal? Ja het bestaat echt. Het bewijs is het nummer Soko Bougé dat in 1977 door de Senegalese componist en muzikant King Joe Dann op de plaat werd gezet.

Rockabilly uit Senegal

Rockabilly

Rockabilly is begin jaren '50 ontstaan in de V.S.  Het is rock-'n-roll  met een hillbilly   sausje. bekende rockabilly nummer zijn That's All Right Mama van Elvis Presley That'll Be the Day en van Buddy Holly. En ook King Joe Dann uit Senegal bracht in 1977 een rockabilly plaat uit: Soko Bougé Beste vreemd. Want als je aan muziek uit Senegal denkt, denk je aan Youssou N'Dour, Touré Kunda, Baaba Maal of Cheikh Lô. En niet aan King Joe Dann met Soko Bougé

Rockabilly uit Senegal

Hoe is het dan toch mogelijk dat een Senegalese artiest rockabilly ten gehore brengt? Het antwoord daarop ligt waarschijnlijk in de rockabilly revival in de jaren '70. Zowel in Engeland als in de Verenigde Staten maakte rockabilly een comeback. Dat kwam onder meer door de film American Graffiti en het televisieprogramma Happy Days. Wellicht heeft King Joe Dann zich door die rockabilly revival laten inspireren. De plaat is in Frankrijk uitgebracht en mogelijk was King Joe Dann daar ook woonachtig. De foto op de hoes is in ieder geval in Parijs genomen.

Wolof

Overigens werd de plaat werd gezongen in het Wolof. Wolof is een taal die gesproken wordt in de West-Afrikaanse landen Senegal, Gambia, en Mauritanië. En dat maakt het nog bijzonderder: Afrikaanse rockabilly uit Senegal gezongen in het Wolof!

Luister hieronder naar de track.


 Bronnen: African Grooves, Radiodiffusion Blog